Golvvärme – hur funkar det?

Golvvärme funkar antingen som komfortvärme eller som enda uppvärmningskälla i din bostad. Det finns två vanliga former av golvvärme, den ena drivs av el, den andra av vatten. Den här artikeln handlar om golvvärme generellt. Mer specifik information hittar du i artikeln Hur fungerar vattenburen golvvärme.

Oavsett vilken typ av golvvärme du funderar på hittar du svar på vanliga frågor i den här artikeln.

Hoppa direkt till innehåll

Golvvärmepaket

Ett golvvärmepaket är ett enkelt och kostnadseffektivt sätt att komma i gång med ditt golvvärmeprojekt. Du kan själv förbereda för värmegolvet och köpa in ett golvvärmekit, för att sedan överlåta inkopplingen av vattnet eller elen till en behörig hantverkare.

Om du vill hitta produkter för golvvärme kan vi rekommendera VVSoBadrum.se som har ett stort utbud av golvvärmeprodukter. Deras produkter håller hög kvalitet och är mycket prisvärda. De har flera olika paket att välja mellan och deras kunniga medarbetare svarar gärna på dina frågor om både produkterna och installationsmöjligheterna. Är du intresserad specifikt av paket för vattenburen golvvärme hittar du mer info här.

Golvvärmeslang – åtgång

Så här räknar du ut hur många meter golvvärmeslingor som går åt per kvadratmeter golv:

  • En 20 mm golvvärmeslang kan vara max ca 90 m. Läggs den med cc 30 mm är åtgången 4 meter per ㎡ golv.*
  • En 17 mm golvvärmeslang kan vara max ca 80 m. Läggs den med cc 200 mm är åtgången 5 meter per ㎡ golv.*
  • En 12 mm golvvärmeslang kan vara max 50 m. Läggs den med cc 150 mm är åtgången 8,2 meter per ㎡ golv.*

*Både maxlängd och åtgång kan skilja sig åt beroende på tillverkare. Tillverkaren Bisab är en av de största leverantörerna i Skandinavien och resten av Europa.

Tre saker att kolla upp inför köpet

För att räkna ut åtgång av golvvärmeslang behöver du ha koll på följande:

Hur stort värmebehov har du?

Normalt är behovet max 50W/m2 för fullvärme. Komfortvärme kan klara sig på lägre watt per kvadrat. Ju högre effektbehov desto mindre cc-mått.

Hur många kvadrat ska du dra slingorna på?

Tänk på att slangen måste böjas fram och tillbaka. Varje böj medför större åtgång av slangen.

Vilken dimension har golvvärmeslangen?

Generellt kan man säga att de vanligaste slangdimensionerna är 8, 12, 17 och 20 mm.

Räkna ut antal kvadratmeter på ytan där du tänkt installera golvvärme. Ta det totala antalet kvadratmeter och lägg till några kvadrat extra. Det är bättre att det blir golvvärmeslang över. Då vet du att de övriga komponenterna klarar av att driva systemet. Du slipper problem med att skarva slangen och den extra kostanden för att bygga ut systemet med fler eller kraftfullare komponenter.

Golvvärmerör – pris

Priset på golvvärmeslang varierar. Vissa webbshoppar tar upp mot 20 kr/m, men det finns också produkter för mellan 9–10 kr/m. Slangen köps vanligtvis på rulle och finns i olika längder, vanligtvis 100–500 m/rulle. För att ta reda på hur mycket slang du behöver kan du läsa under rubriken Golvvärmeslang – åtgång.

Golvvärme – vatten eller el?

Generellt kan man säga att valet beror på två saker; kvadratmeter och förutsättningar.

  • Elburen golvvärme är billigare att installera men kostar mer i drift. Den passar därför bäst i mindre utrymmen.
  • Vattenburen golvvärme är ofta dyrare att installera men billigare att driva, förutsatt att byggnaden redan har ett vattenburet värmesystem eller är ett nybygge. Kostnaden för installationen sjunker dock när antalet kvadratmeter stiger.

Ska golvvärmen alltid vara på?

  • Golvvärme som går på el och som ger komfortvärme ska stängas av när golven inte behöver vara varma. Om slingorna används som enda uppvärmningskälla och krävs för att frostsäkra vattenledningar ska värmen vara på året runt. 8–10°C brukar vara standard för att vattenrör inte ska sprängas.
  • Golvvärme som går på vatten ska stängas av när lufttemperaturen når en behaglig nivå. Du som brukar ha 21°C inomhus i luften, kan med fördel sänka till 19°C. När golvet känns varmt brukar inomhusklimatet kännas behagligt vid lite lägre temperatur. Då sparar du dessutom pengar.

Hur varmt ska golvvärme vara?

  • Temperaturen på vattnet som cirkulerar i slingorna brukar vara runt 40°C.
  • Har du trä- eller laminatgolv på slingorna får temperaturen oftast inte överstiga 27°C, annars riskerar du torrsprickor.
  • Har du klinker- eller stenplattor på golvet kan du värma efter behag eftersom dessa material klarar högre temperaturer.

Golvvärme eller element?

Om du ska välja golvvärme eller element rekommenderar vi vattenburen golvvärme eftersom du får en större yta som avger värme. Det innebär att du kan ha en lägre vattentemperatur än om du bara använder vanliga element, vilket ökar värmepumpens verkningsgrad. El-golvvärme är dyrare i drift och passar bäst som komfortvärme i mindre utrymmen.