Isolering under golvvärme – varför behövs det?

Golvvärme i kök och badrum är en riktigt bra investering för huset som skapar lyxig upplevelse för dig själv och dina gäster. Men hur undviker man onödiga driftkostnader i samband med riktigt uppvärmda golv? Svaret är en kvalitativ isolering under golvvärme.

Isoleringsskivor för golvvärme hjälper dig att minska uppvärmningstiden och på så sätt även din driftkostnad. En förutsättning för att värmen inte ska försvinna till bottenlaget och på så sätt spillas ner är att huset har en bra grundisolering. En grundregel är att det ska vara minst 250 mm isolering under platta på mark eller under husets källare.
Med en dålig grundisolering finns det risk för fuktskador som uppkommer vid omvänd fukttransport. Rekommendationen är därför att rådfråga en fackman om husets isolering. På så sätt slipper du onödiga merkostnader för ett felinstallertat värmesystem.

Isolering för golvvärme – hur gör man?

För att förhindra onödig värmespillning i samband med installation av golvvärme rekommenderar vi att man lägger isoleringsskivor under golvets ytskikt. För att höja effekten ytterligare kan man även köpa en vindtät papp som skyddar isoleringen. När isoleringsskivor sitter på plats lägger man ut värmefolien eller kabelmattan som alstrar värme ovanpå isoleringsskivan för att därefter avsluta med åldersbeständig plast.

Fördelen med en specialanpassad plast är att den tillsammans med isoleringsskivor för golvvärme förhindrar fuktvandring. Dessutom skyddar plasten hela värmesystemet mot eventuella skador ovanifrån (vid ex. vattenläcka).

Varför ska man ha isolering under golvvärme?

Att lägga isolerskiva för golvvärme under golvplankor är ett effektivt sätt att spara på dina driftkostnader. Isoleringsskivor förhindrar golvvärme att försvinna nedåt till undergolvet vilket gör att värmen fördelas över golvytan precis där du vill ha det. På så sätt får du en snabbare golvuppvärmning och slipper betala onödigt mycket pengar för elförbrukning. Vissa isoleringsskivor är både vattentäta och har en bra ljudisoleringsförmåga vilket passar perfekt i ett badrum.

Köpa isoleringsskivor – vilka ska man välja?

När du gör isolering av golvvärme behöver du välja isoleringsmaterial som har en snabb uppvärmningsförmåga. Med hjälp av en bra isoleringsskiva kan du sänka dina driftkostnader då uppvärmningstiden kortas ned avsevärt i jämförelse med golvvärme utan isolering. Håll koll på din energiförbrukning samtidigt som du njuter av varma och sköna golv – investera i bra isoleringsmaterial tillsammans med en välfungerande termostat. Bästa priser hittar du här: